Metaal recycling
Industrie - Systeemintergratie - Machinebesturing
Het scheiden van non-ferroās met geavanceerde detectie en robotica.
Achtergrond
Het recyclen van metalen helpt bij het behoud van natuurlijke hulpbronnen zoals ertsen en mineralen. Door gerecyclede metalen te gebruiken in plaats van nieuwe, wordt de druk op natuurlijke bronnen verminderd. Door metalen te recyclen wordt ook de energie die nodig is voor het smelten en bewerken van erts aanzienlijk verminderd, wat bijdraagt aan energiebesparing en de uitstoot van broeikasgassen vermindert.
Door de wereldwijde schaarste aan metalen zoals koper, messing, brons en aluminium neemt de behoefte aan het hergebruik hiervan uit complexe producten zoals mobiele telefoons, autoās of wasmachines toe.
Riwald Recycling recyclet jaarlijks vele honderdduizenden tonnages afvalmaterialen, variƫrend van sloopafval, industriƫle hoogwaardige reststromen, tot treinstellen en vliegtuigen. Deze materialen worden vervolgens gerecycled tot meer dan 150 soorten duurzame grondstoffen. Men investeert continue in een groene toekomst en maakt gebruik van een unieke hightech granulator in combinatie met daaraan gekoppelde afscheidingsinstallaties voor een met huidige technieken maximaal rendement van terugwinning.
Uitdaging
In verschillende deelprocessen en processtappen worden industriƫle reststromen machinaal verkleind, gesorteerd en gescheiden tot eindproducten zoals ferrous (staal, gietijzer, RVS), non-ferrous (aluminium, koper, lood, zink, brons, messing), kunststof en vuil. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende technologieƫn.
Aan het einde van het machinale scheidingsproces resteert een reststroom van non-ferroās die vooralsnog slechts door mensenhanden gesorteerd kan worden. Het doel van dit innovatieproject is het reduceren van de benodigde handpicking capaciteit en dit proces grotendeels te automatiseren met geavanceerde detectiemethoden en robotica. De moeilijkheid is dat huidige technieken afgezonderd geen eenduidige selectie kunnen maken van deze reststroom, waardoor mogelijk meerdere technieken en metingen samengenomen moeten worden om de delen in deze reststroom betrouwbaar en robuust te classificeren.
Oplossing
De scope van dit innovatieproject is een uitdagend vraagstuk waar de complementaire en ervaren organisaties Riwald, RIWO en TValley 3 jaar intensief samenwerken. Om te kunnen blijven produceren in lijn is met de 2030 & 2050 doelstellingen van het Rijksoverheid wordt een machine ontwikkeld die met behulp van geavanceerde sensoren, software en robotica de reststromen automatisch en zuiver kan scheiden.
Het uitgangspunt van het project is dat de resterende materiaalstroom wordt verenkeld. Door te verenkelen kunnen meerdere eigenschappen van een materiaal bemonsterd worden. De echte game changers qua innovatie binnen het project zijn sensor fusion en AI, belangrijke bouwblokken binnen ons RIBOTIC Perception platform. Betaalbare sensortechnieken worden slim gecombineerd, waarbij er in een grotere mate van zekerheid informatie wordt verkregen over het te inspecteren metaaldeel. Mocht de nauwkeurigheid van het systeem suboptimaal blijken, dan kan deze worden verbeterd door meer (kostbare) sensor technologieƫn stapsgewijs toe te voegen aan het sensor fusion model.
Meerdere robots worden vervolgens met behulp van ons RIBOTIC Manipulation platform aangestuurd om de grillig gevormde metaaldelen te verenkelen.
Laat je overtuigen
door de kracht
van RIWO
Neem contact met ons op voor meer informatie.