Multifunctionele Railwagen

Een machine voor het sproeien, beregenen en bestrijden maar ook voor het inbrengen, uithalen en wijder zetten van plantgoed in kassencomplexen.

ACHTERGROND

Achterbosch Machinebouw biedt een breed scala aan technische dienstverlening. Van lassen tot verspaning en buigen met behulp van moderne CNC-machines tot het ontwikkelen en fabriceren van complete machines. Wij werken al jarenlang samen om totaaloplossingen voor de interne logistiek van pot– en tray-planten in combinatie met beregening, gieten of bestrijding te ontwikkelen. Door het combineren van onze bewezen concepten met klantspecifiek maatwerk ontstaat een kostenefficiënte totaaloplossing voor kwekers. Samen met Achterbosch ontwikkelden wij onder andere de railwagen.

UITDAGING

Veel gewassen worden geteeld in verschillende maten potten en trays. Dit scala aan plantgoed wordt in enorme aantallen gekweekt en moet verplaatst worden binnen kassencomplexen. Naast het aanvoeren, afvoeren en wijder zetten van gewassen bestaat er behoefte aan beregening, gieten of bestrijding tijdens de teelt. De railwagen biedt een multifunctionele oplossing voor al deze behoeftes. Hierbij moet rekening worden gehouden met de omgevingscondities zoals temperatuurverschillen, luchtvochtigheid en uiteenlopende kasconfiguraties. Bovendien moet het systeem op maat geconfigureerd kunnen worden voor al deze situaties. Naast het uitvoeren van automatische taken moet de oplossing ook eenvoudig met de hand te gebruiken zijn en eventueel in combinatie met een centrale procesbesturing.

OPLOSSING

De basis van de railwagen is een solide frame met dat zich over stalen rails op hoogte over het gewas beweegt. Met behulp van een schaarmechanisme kunnen werktuigen bevestigd worden, bijvoorbeeld een slimme greep om automatisch een blok planten in en uit de kap te brengen of om deze wijder te zetten. Daarnaast wordt de railwagen gebruikt voor beregening, gieten of bestrijding.

De railwagen onderscheidt zich door zijn moderne besturing. Zo kan het touchscreen op afstand worden bediend via een smartphone, positioneert de wagen nauwkeurig, wordt draadloos gecommuniceerd met de omgeving zoals met hijsverwarming of transportwagens, en werkt de besturing optimaal samen met de centrale procesbesturing als er complexe bedrijfsprocessen gevraagd worden. Via een uitgebreide configuratiematrix kan de machine optimaal worden afgestemd op bedrijfsspecifieke situaties en benodigde functionaliteit.

De standaarduitvoering is geschikt voor kappen van 8m en kan klantspecifiek worden aangepast. Om betrouwbaar te kunnen positioneren worden RFID-transponders gebruikt zodat slip en uitzetting van rails gecompenseerd wordt.

VOORDEEL

Dankzij het multifunctionele karakter kan met één machine aan diverse functionaliteit een oplossing geboden worden. Bovendien kan eenvoudig gestart worden en kan de functionaliteit worden uitgebreid. De hoge mate van robuustheid maakt deze railwagen geschikt voor de veeleisende omgevingscondities die gevraagd worden in de tuinbouwbranche. De moderne besturing maakt de railwagen geschikt als bouwsteen om de interne logistiek van tuinbouwbedrijven volledig te automatiseren.

Gebruikte technieken

  • ASP.net
  • C#
  • C++
  • LASAL
  • Eplan P8

WILT U MEER WETEN?

Benieuwd naar welke maatoplossingen wij voor u kunnen inzetten? Wij staan u graag te woord.

Contact opnemen