Multifunctionele Railwagen

Een tuinbouwtoepassing voor het besproeien maar ook voor het inbrengen, uithalen en bewerken van plantgoed in kassencomplexen.

Vraag

Onze klant Emsflower uit het Duitse Emsbüren zocht naar een betrouwbare oplossing om de logistieke handling van plantgoed te combineren met watergift. Emsflower had al verregaande ideeën, samen met Achterbosch Machinebouw uit Denekamp gingen we deze uitdaging aan.

Uitdaging

Emsflower is producent van perk -en potplanten, deze worden geteeld in verschillende maten potten en trays. Het scala aan producten moet in en uit de kappen in de kas gebracht worden, daarvoor moet de railwagen geschikt zijn. Kappen zijn 250m lang, de rails waarover de wagen zich zal gaan bewegen zetten uit door grote temperatuurverschillen, ook de kasconstructie werkt onder invloed van temperatuur. Toch moet de wagen nauwkeurig en veilig positioneren. Binnen een oppervlak van circa 60 ha moeten enkele honderden railwagens vanuit een centrale applicatie bestuurd worden. En een absolute voorwaarde is robuustheid en betrouwbaarheid. De omgevingscondities zijn uitdagend en er moet kritisch worden omgegaan met het budget. Aan Riwo de uitdaging om een passende besturingsoplossing te bedenken!

Oplossing

Het product is niet voor niets als ‘railwagen’ bekend. Samen met Emsflower en Achterbosch werd een wagen bedacht die zichzelf automatisch kan verplaatsen over rails, bovenin een kas. In verschillende talen kunnen medewerkers de railwagens instellen met behulp van een kleuren-aanraakscherm. Met een veilige afstandsbediening wordt een wagen bediend, gelijktijdig kunnen andere wagens probleemloos en zonder verstoring met hun eigen draadloze afstandsbediening worden aangestuurd. Om op afstand te kunnen besturen en service te verlenen maken we gebruik van onze Rimote Manager. De gehele kas is uitgelegd met een dekkend WiFi netwerk waarvan de Rimote Managers onderdeel zijn.

De wagen herkent posities door RFID tags aan de rails. Slip en uitzetting wordt voortdurend berekend en daarmee is een nauwkeurige positionering geborgd. Er wordt gebruik gemaakt van robuuste industriële besturingscomponenten omwille van veiligheid, betrouwbaarheid en servicebaarheid. Achterbosch machinebouw heeft gezorgd voor maatwerk frames per potmaat of tray. Daarmee blijft het niet alleen bij het inbrengen en uithalen, ook het uitzetten van plantgoed op een andere hartmaat behoort tot de mogelijkheden.

Gebruikte technieken

  • ASP.net
  • C#
  • C++
  • LASAL
  • Eplan P8

WILT U MEER WETEN?

Benieuwd naar welke maatoplossingen wij voor u kunnen inzetten? Wij staan u graag te woord.

Contact opnemen