Pluk-O-Trak oogstmachine

De Pluk-O-Trak wordt ingezet voor de oogst van onder andere appels, peren, perziken, nectarines, pruimen en sinaasappels.

ACHTERGROND

De Pluk-O-Trak van Munckhof Fruit Tech Innovators is al 50 jaar een veelzijdige oogsthulp die ingezet wordt om snel, efficiĆ«nt en ergonomisch fruitsoorten te plukken zoals appels, peren, citrusvruchten en kersen. Plukmedewerkers werken vanaf de grond of via de horizontaal en verticaal beweegbare oogstplateauā€™s tot ruim vier meter boomhoogte. Ze leggen het fruit op smalle beweegbare transportbanden waarna het fruit over kisten wordt verdeeld. Werken met de Pluk-O-Trak levert een arbeidsbesparing op tot 30% en een kwaliteitsverbetering van het fruit door een verlaging van de oogstschade. Buiten het plukseizoen is de machine een effectieve hulp bij het uitdunnen en snoeien van bomen.

UITDAGING

Munckhof Fruit Tech Innovators wil haar afnemers in de toekomst beter en sneller helpen met innovatieve en betrouwbare oogsttechnieken. Munckhof heeft de ambitie om haar Pluk-O-Trak snel verder te ontwikkelen tot een betrouwbare, zelfrijdende oogstmachine die zeer efficiƫnt de taken kan uitvoeren en automatisch uitgebreide teelt- en oogstinformatie verzamelt. Daarom moet een robuuste basisbesturing worden ontwikkeld, geschikt om te functioneren in heuvelachtige, zanderige en rotsachtige omstandigheden die gelden in boomgaarden tegen een uiterst competitief prijsniveau.

OPLOSSING

Wij ontwikkelden een volledig vernieuwde besturing en software voor de Pluk-O-Trak. Door gebruik te maken van robuuste mobiele besturingshardware verhoogt de betrouwbaarheid en het serviceniveau van de Pluk-O-Trak. De oogstmachine is door ons uitgevoerd met een slimme variabel instelbare recht-rij-regeling die zelfs bij scheve bomen of op hellingen automatisch door het midden blijft navigeren. Handig als er van Ć©Ć©n kant gesnoeid wordt. De bediening van de machine is verder vereenvoudigd door robuuste drukknoppen en een joystick zodat iedereen de machine kan bedienen.

Met uitzondering van de rijaandrijving is de gehele machine geƫlektrificeerd, niet alleen omwille van duurzaamheid, maar ook als basis voor verdere automatisering, digitalisering, robotisering, navigatie en cameratechnieken.

VOORDEEL

Met deze nieuwe generatie oogstmachine is een belangrijke basis gelegd voor een volledig automatisch oogstproces door de logistieke keten te voorzien van een moderne en toekomstgerichte besturing. Tegelijkertijd biedt het ons een geweldige technische uitdaging om de Pluk-O-Trak door te ontwikkelen tot een autonome oogstrobot.

Gebruikte technieken

  • IQAN studio
  • Eplan P8

WILT U MEER WETEN?

Benieuwd naar welke maatoplossingen wij voor u kunnen inzetten? Wij staan u graag te woord.

Contact opnemen