Pottenrobot

Een machine om potten, rij voor rij, in de juiste structuur automatisch op transportwagens neer te zetten of om deze van transportwagens op te pakken.

ACHTERGROND

Achterbosch Machinebouw biedt een breed scala aan technische dienstverlening. Van lassen tot verspaning en buigen met behulp van moderne CNC-machines tot het ontwikkelen en fabriceren van complete machines. Wij werken al jarenlang samen om totaaloplossingen voor de interne logistiek van pot– en tray-planten in combinatie met beregening, gieten of bestrijding te ontwikkelen. Door het combineren van onze bewezen concepten met klantspecifiek maatwerk ontstaat een kostenefficiënte totaaloplossing voor kwekers. Samen met Achterbosch ontwikkelden wij onder andere de pottenrobot.

UITDAGING

Veel gewassen worden geteeld in verschillende maten potten. Dit scala aan plantgoed wordt in enorme aantallen gekweekt en moet verplaatst worden binnen kassencomplexen. Daarvoor worden transportwagens gebruikt. Deze moeten automatisch beladen worden in verschillende patronen. Naast het uitvoeren van automatische taken moet de oplossing ook eenvoudig met de hand te gebruiken zijn en eventueel in combinatie met een centrale procesbesturing te gebruiken zijn.

OPLOSSING

De pottenrobot maakt het mogelijk om geautomatiseerd verschillende maten potplanten op transportwagens neer te zetten of om deze van transportwagens op te pakken. Door het kiezen van een ander programma in combinatie met een andere greep is de pottenrobot eenvoudig om te bouwen naar andere potmaten, om variaties in rijafstanden te maken of tussenpaden te maken.

De pottenrobot onderscheidt zich door zijn moderne besturing. Zo kan het touchscreen op afstand worden bediend via een smartphone, positioneert de greep nauwkeurig, wordt draadloos gecommuniceerd met de omgeving, zoals met transportwagens om automatisch een gewenste afstand op te schuiven, en werkt de besturing optimaal samen met de centrale procesbesturing als er complexe bedrijfsprocessen gevraagd worden.

De standaarduitvoering is geschikt voor transportwagens van 2m breed en kan klantspecifiek worden aangepast.

VOORDEEL

Door gebruik te maken van servotechniek kunnen hoge cyclustijden behaald worden en functioneert de machine geruisloos. De hoge mate van robuustheid maakt de pottenrobot geschikt voor de veeleisende omgevingscondities die gevraagd worden in de tuinbouwbranche. De moderne besturing maakt de pottenrobot geschikt als bouwsteen om de interne logistiek van tuinbouwbedrijven volledig te automatiseren.

Gebruikte technieken

  • LASAL
  • Eplan P8

WILT U MEER WETEN?

Benieuwd naar welke maatoplossingen wij voor u kunnen inzetten? Wij staan u graag te woord.

Contact opnemen