Zorgeloos automatiseren

Industrieën wereldwijd streven naar efficiëntie en betrouwbaarheid. Het idee van zorgeloos automatiseren spreekt tot de verbeelding van veel bedrijven: systemen die samenwerken, zonder menselijke tussenkomst, zonder fouten. Maar hoe bereik je deze ideale staat?

Zorgeloos produceren

Productiebedrijven willen jarenlang zorgeloos en onafhankelijk kunnen produceren. Industriële automatisering en besturing biedt allerlei interessante mogelijkheden om dit doel te bereiken. De markt roept meer en meer om geautomatiseerde productiemachines en systemen met besturingen van een steeds hogere autonomie. OEM Machinebouwers worstelen regelmatig met deze trend. In deze blog duiken we in de wereld van industriële automatisering en deel ik enkele essentiële tips voor een zorgeloze implementatie.

Wim Spit
Directeur

Gebruik van A-fabricaten

Betrouwbare en robuuste hardware die bestand is tegen de industriële omgeving is essentieel voor een zorgeloze automatisering. Apparatuur moet bestand zijn tegen extreme temperaturen, vochtigheid, stof en trillingen om een continue en foutloze werking te garanderen onder zware omstandigheden. Vanwege strenge kwaliteitscontroles, certificeringen en hoge productiestandaarden vermindert het gebruik van A-fabricaten de kans op defecten en storingen. Als gevolg daarvan is de verkrijgbaarheid beter gewaarborgd. Vooraanstaande fabrikanten bieden ook goed ondersteunde softwareoplossingen om de betrouwbaarheid en continuïteit van productieprocessen te realiseren. Kortom, A-fabricaten bieden voordelen door een betere algehele werking van besturingssets over de gehele levensduur.

Interoperabiliteit

Integratie en compatibiliteit van besturingen in de industriële omgeving is essentieel voor een zorgeloze automatisering. Alle componenten moeten soepel samenwerken, van sensoren en actuatoren tot PLC's en procesbesturingen, ongeacht de fabrikant. Dit vereist het gebruik van gestandaardiseerde protocollen en interfaces om communicatieproblemen te voorkomen en systeemuitbreidingen te vergemakkelijken. Een goed geïntegreerd systeem kan gegevens snel en betrouwbaar uitwisselen, wat leidt tot een hoger veiligheidsniveau, verbeterde prestaties en minder stilstand. Juist door gebruik te maken van standaarden hoeft het wiel niet telkens opnieuw uitgevonden te worden en kan de aandacht uitgaan naar unieke functionaliteit. Daardoor worden grote voordelen behaald met o.a. ontwikkeltijd, kennisdeling en servicebaarheid.

Regelmatig onderhoud en updates

Onderhoud en updates van industriële besturingen zijn van cruciaal belang om de betrouwbaarheid en efficiëntie van geautomatiseerde systemen te waarborgen. Regelmatig preventief onderhoud helpt om slijtage en onverwachte storingen te minimaliseren, wat de levensduur van hardware verlengt. Updates van de software zijn net zo belangrijk, omdat ze beveiligingslekken dichten, bugs oplossen en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Door een gestructureerd onderhoudsplan te implementeren, gebruik te maken van reserveonderdelen en software regelmatig bij te werken, kunnen productiebedrijven zorgeloos produceren.

Workshops en trainingen

Om medewerkers goed voor te bereiden op het werken met besturingen in de industriële omgeving zijn workshops waardevol voor het gebruik en onderhoud van geautomatiseerde systemen. Dit verbetert de vaardigheden van het personeel, vermindert de kans op menselijke fouten en verhoogt de operationele efficiëntie. Trainingen zorgen ervoor dat werknemers adequaat kunnen reageren op storingen en zelf optimalisaties kunnen doorvoeren. Regelmatige workshops stimuleren ook een cultuur van voortdurende verbetering. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor de gebruikers van systemen. Workshops en trainingen dragen ook bij aan adequate servicediensten door goed getrainde service medewerkers.

Monitoring en notificaties

Het bewaken en melden van incidenten aan industriële systemen geeft inzicht in de prestaties van systemen. Door continu gegevens te verzamelen en te analyseren, kunnen bedrijven operationele trends identificeren, potentiële problemen vroegtijdig detecteren en proactief ingrijpen om stilstand te minimaliseren. Geautomatiseerde notificaties zorgen ervoor dat relevante stakeholders onmiddellijk op de hoogte worden gebracht van kritieke gebeurtenissen, waardoor snelle besluitvorming mogelijk is en de uptime van systemen wordt gemaximaliseerd.

Systeemintegrator

Vind een systeemintegrator waar alle besturingsdisciplines voor industriële automatisering en besturing onder één dak te vinden zijn. Het is prettig om slechts één aanspreekpunt voor steeds complexer wordende automatisering vraagstukken te hebben. Door expertises te bundelen kan zo'n integrator op maat gemaakte oplossingen leveren die voldoen aan de specifieke automatiseringsbehoefte. Dit zorgt voor een naadloze integratie van verschillende systemen en optimaliseert de operationele efficiëntie. Naast het profiteren van technische expertise, resulteert ook een gecoördineerde aanpak van projectmanagement in snellere implementatietijden en betere ondersteuning tijdens de levenscyclus van systemen.

Geen utopie

Zorgeloos automatiseren in de industriële sector is dus zeker geen utopie. Onze medewerkers helpen OEM machinebouwers met de juiste aanpak, zodat productiebedrijven kunnen profiteren van verhoogde productiviteit, consistente kwaliteit, kostenbesparingen en verbeterde veiligheid. Door te investeren in betrouwbare automatiseringssystemen, regelmatige updates en goed opgeleide medewerkers, kunnen productiebedrijven hun automatiseringsprocessen optimaliseren en zorgeloos produceren.

Heeft jouw bedrijf al stappen gezet richting zorgeloze automatisering? Ben je op zoek naar meer informatie of advies? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Laat je overtuigen
door de kracht
van RIWO

Neem contact met ons op voor meer informatie.